De Lemelerberg, Besthmenerberg en de Archemerberg zijn natuurgeheimen in de omgeving het Vechtdal

In omgeving het Vechtdal ligt de Besthmenerberg en de Archemerberg. Volgens de legende zijn deze bergen ontstaan toen een reus uit Duitsland de Zuiderzee wilde dempen met zand. De zak scheurde onderweg open zo ging bij iedere stap zand verloren, waardoor de bergen in het oosten van Nederland ontstonden. Wie niet in legendes gelooft kan de ‘bergen’ het beste zien als levende herinneringen aan ijstijden die met hun kilometers landijs meters hoge stuwwallen vormden. Respectievelijk 34 meter en 78 meter hoog en gescheiden door rivier de Regge die ooit door de stuwwal heenbrak. 

De chalets Reggezicht en Boszicht staan onderaan de voet van de Lemelerberg, midden in het wonderschone landschap van omgeving het Vechtdal.

Lemelerberg

De Lemelerberg is een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Ze lieten een bult met een hoogte van 78 meter achter in een verder vlakke omgeving. De grond van de Lemelerberg was te droog en te arm voor de boeren om te bewerken waardoor het altijd een stuk natuur is gebleven. Omdat de boeren er hun schapen lieten grazen, is er een uitgestrekte heide ontstaan. Als gevolg van overbegrazing ontstonden er zandvlaktes. Om het stuivende zand te bedwingen werden vervolgens naaldbomen geplant.

Vanwege de afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen, zijn de bergen een absolute must-have voor natuurliefhebbers en daarmee is omgeving het Vechtdal zeker een bezoek waard!

Omgeving het Vechtdal

Op pad in het prachtige Vechtdal
Is dit Nederland? Als je de omgeving het Vechtdal voor het eerst bezoekt, zou je bijna twijfelen. Ja, de Overijsselse Vecht stroomt echt door Nederland en in het Vechtdal zijn zelfs bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Maar toch, door de beslotenheid en lieflijkheid van de heidevelden en dorpjes zou je je bijna afvragen waar je bent.

Wat je hier wél zeker weet, is dat je meteen de fiets of de wandelschoenen wilt pakken: op pad! Over smalle paadjes langs wuivend riet, over beukenlanen, langs kleine bolle akkertjes met houtwallen en rode boerderijdaken. Dan zijn er ook nog zandverstuivingen, landgoederen, vennetjes, stuwwallen en donkere bossen. En niet te vergeten de Vecht zelf, de kleinste van onze grote rivieren, die zo mooi kronkelt door het dal dat hij zelf geschapen heeft.