‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’

Nuchter doen is typisch iets voor Overijssel. Gastvrijheid en ongecompliceerde gezelligheid staat bij ons voorop. Iedere bezoeker heten wij van harte welkom. Nou, als dat geen binnenkomer is voor een vakantie in Overijssel….

De mensen zijn wel allen heel verschillend, evenals de vele dialecten (maar liefst 17!) die je tijdens een vakantie in Overijssel tegen kunt komen. Allemaal varianten van de officiële streektaal het Nedersaksisch. Google Translate heb je niet nodig om elkaar te begrijpen, maar een paar woordjes Vechtdals dialect is wel leuk.

Ben je ‘goettepasse’ dan heb je het naar je zin. Weet je het allemaal even niet niet dan zeg je ‘kump tied, kump road’ wat betekent dat als er maar genoeg tijd overheen gaat, de oplossing vanzelf komt. Vind je het een belachelijke vraag dan zeg je ‘he’j ‘t, of krie’j ‘t’ wat wil zeggen; ben je wel goed bij je hooft? En maakt het je allemaal niets uit dan zeg je ‘da maak gien donder’. Bij de bakker bestel je een ‘stoet’ en in de kroeg ‘nen pils of wien’. Eet je ergens enorm goed, dan is het ‘onmeunig lekker‘. Als iemand je probeert te versieren, dan vraagt hij of je meegaat ‘brommers kiek’n’. Het gaat je goed ‘goed goan’ in dit dialect op ‘n doalders plekkie’!

Wil jij meer dialect leren, leef je dan hier uit!

Vechtdalchalet heeft sfeervolle chalets in de verhuur midden in de natuur!

  • Chalet Reggezicht (Giethmen, Ommen)
  • Chalet Boszicht (Giethmen, Ommen)
  • Chalet Stoetenslagh (Rheezerveen, Hardenberg)

Zie hier een beschrijving van de chalets. Wellicht komen hier in de toekomst nog meer bij.

'Het lev'n is as fietsen, aj nich deurtrapt dan val ie d'rof'

Zo zegen we dat hier en fietsen in Overijssel kun je te kust en te keur. In de bossen van het Overijsselse Vechtdal, kun je de versnellingen op je fiets goed gebruiken. Het is een uitgebreid knooppuntnetwerk waar je je eigen route(s) kunt samenstellen. Hier heb je een mooie route Kijk ook eens op de site van Vechtdal Overijssel of De mooiste fietsroutes in Overijssel-route.nl of Fietsen in Overijssel/ANWB of Gratis de mooiste fietsroutes in Overijssel-visitOost.

Al kuj loopen aj tied genog hebt

Dat is waar, alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt. Overijssel telt 3.421 km² (3.323 km² Land / 98 km² Water) en heeft 1,156 miljoen (2019) inwoners. Zwolle is de hoofdstad, maar Enschede is de grootse stad.

Wandelroutes, variëren van 5 tot 14 kilometer, gaan zowel door de natuur als door dorpjes en gehuchten in het Vechtdal. Houten palen met gekleurde pijlen wijzen wandelaars de weg. Een gids ‘Wandelen in het Vechtdal’ is af te halen bij de Tourist Info’s en Anjerpunten in het Vechtdal en geven aanvullende informatie over bezienswaardigheden langs de volgende 6 routes:

Rondom Rheeze – 13,3 km
Junner Koeland Route – 5 of 6 of 14,2 km
Archemerberg Route – 12,5 km
Reestdal Route – 5,3 of 8,3 of 11,7 km
Landgoederen Route Dalfsen – 12,3 km
Kromme Kolkpad Zwolle – 3,5 km

Kijk voor meer informatie wat er te doen of wat er te zien is voor een vakantie in Overijssel.

vakantie in Overijssel
vakantie in Overijssel